skip to Main Content

Pontus Kjerrman

Om kunstneren
Pontus Kjerrman er født i Göteborg i 1954 og uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi (1979-85). I første halvdel af firserne stod han i stukkatørlære og blev i 1985 lektor på Billedhuggerskolen.

Han debuterende på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1981 og har siden udstillet på bl.a. Louisiana, Kunsthal Charlottenborg, Kunsthallen Brandts, Den Frie Udstillingbygning, Gl. Holtegård, Royal Copenhagen samt i udlandet på 20ª Bienal de São Paulo, Göteborgs Konstmuseum, Inner Mongolia Art Museum og Kunstakademiet i Houhot, Indre Mongoliet. Pontus Kjerrman har modtaget legater og priser fra blandt andre Akademiets legater (1982), Grand Marnier Prix Art Moderne (1988), Niels Wessel Bagge Art Foundation (1998), Ole Haslunds Kunstnerlegat(2000) og Statens Kunstfonds arbejdslegat (2003). Hans værker er repræsenteret på en række danske og svenske museer, heriblandt Statens Museum for Kunst, ARoS og Göteborgs Konstmuseum. Herudover har han udført talrige udsmykningsopgaver i ind- og udland. Han er medlem af Kunstnersamfundet og Corner (2004).

Om kunsten
Humor og alvor går hånd i hånd i Pontus Kjerrmans eventyrlige værker, der handler om at være menneske. Han er især kendt og elsket for sine mange skulpturer, fontæner, drikkevandsbrønde og bænke, udformet som mytologiske fabeldyr. Flere steder i landet dukker de op i byens rum som en urkraft fra hedengangne tider.

I Pontus Kjerrmans fantastiske skulpturer antager dyreskikkelserne en så menneskelig karakter, at man næsten glemmer deres urealistiske fremtoning – de holder om hinanden store som små, smiler eller ser tænksomme ud. Gennem figurernes let genkendelige egenskaber og gestusser skaber han fortællinger om både erotik, smerte, konflikter og nærvær, der rammer en dybt i hjertekulen med deres almengyldige og ukunstlede karakter.

For at give figurerne personlighed og liv arbejder Pontus Kjerrman med en grov modellering, hvor der er tydelige spor af hændernes arbejde med materialet. Der er noget rørende og modsætningsfyldt over den uperfekte overflade. En aggression og en blidhed, som spejler det menneskesyn, som udtrykkes gennem motiverne. At være menneske er en vidunderlig kompliceret affære, der aldrig afsluttes helt, ligesom skønheden ikke kan sættes på formel.

Kilder:

Bonde, Lisbeth: Som skabt af troldehænder. Interview, Kunstonline.dk.

Grut, Ulla: Pontus Kjerrman. I: Weilbachs Kunstnerleksikon.

Gadevangen 11
2800 Lyngby

Tlf.: 45 88 66 88 – Mobil: 23 41 85 07
Email: pontus@kjerrman.dk
www.kjerrman.dk

Back To Top