skip to Main Content

Per Baagøe

Per Baagøe er født i 1946 og uddannet på Accademia di Belle Arti i Italien (1966) og Det Kgl. Danske Kunstakademi (1968-75). Han debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1971 og har siden udstillet på bl.a. Den Frie Udstillingsbygning, Odsherreds Kunstmuseum, Clausens Kunsthandel og Galleri Jungersted samt på The 2nd International Open Air Art Festival, Rusland, Biennal of Graphic Art, Slovenien, og Kulturhuset i Stockholm

Per Baagøe har modtaget en række legater og priser, heriblandt Lunds Fonds Pris (1976), Statens Kunstfonds arbejdslegat (1977, 1984, 1986), Blaahusfondens Legat (1990), Henry Heerups legat (1991), Ebba Celinders Legat (1993) samt været Trapholts gæstekunstner i 1986. Hans værker er bl.a. repræsenteret på Kobberstiksamlingen, Kastrupgårdsamlingen, ARoS, Trapholt, Vejle Kunstmuseum samt Ribe Kunstmuseum. Herudover har han udført flere udsmykningsopgaver for blandt andre Landbrugsministeriet, Helsingør Dagblad, Dansk Olie og Naturgas, Herlev Sygehus og Toyota. Per Baagøe er medlem af Kunstnersamfundet, Billedkunstnernes Forbund og Corner (1989).

Om kunsten
Der hersker en fortættet atmosfære i Per Baagøes billedverden. I maleri såvel som grafik vender han vedholdende tilbage til de samme motivkredse, som han henter fra sine omgivelser. Han har blandt andet arbejdet med menneskefiguren og klassiske opstillinger, men særligt landskabet er en stadig kilde til inspiration.

Både den jyske vestkyst og det sydlige Europa har fundet vej ind i Per Baagøes malerier. Som de gamle Odsherredmalere er han dog navnlig optaget af det nordsjællandske landskab, der er kendt for sit særlige lys samt de bakkede og flade linjeforløb. Til trods for at egnens særlige kendetegn ofte er bevaret, er det ikke så meget den geografisk korrekte gengivelse, der optager ham. Det er snarere naturens storhed og dens indvirkning på det menneskelige sind.

Med brede, kraftige penselstrøg maler Per Baagøe himlen og havet, kystlinjen og de afvekslende strækninger med skovtykninger, stier, klitter og kornmarker, som han omsætter til få, koncentrerede farvetoner og næsten abstrakte former. Det giver hans billeder den samme intensitet og dramatik, som man selv kan opleve, når man står ved kysten en blæsende dag og lytter til bølgernes slag, mens skyerne tordner forbi. Og dér – midt i alt det blå – kan det føles, som om man får et flygtigt glimt af uendeligheden.

Kilder:
Andersen, Sven Jørn: Per Baagøe. I: Weilbachs Kunstnerleksikon.

Torben Weirup: Erindringslængsler. www.artguidedenmark.dk/PerBaagoe/

Back To Top