skip to Main Content

Mogens Nørgaard

Om kunstneren
Mogens Nørgård er født i 1945 og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi (1967-73). Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1969 og har siden udstillet på bl.a. Charlottenborg, Vejle Kunstmuseum, ARoS, Danske Grafikere, Portalen, Clausen Kunsthandel, Galleri Meende, Bagsværd Kirke, Nordfjord Folkemuseum, Norge, samt i Berlin og Dresden.

Mogens Nørgård har modtaget August Schiøtts Mindelegat (1974), Villiam H. Michaelsens Legat (1975), Gerda Iversens Legat (1975), Henry Heerups legat (1994) og Ebba Celinders Legat (1995). Han har i udvalg solgt værker til Kobberstikssamlingen, Kastrupgårdsamlingen, Vejle Kunstmuseum, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Københavns Kulturfond, Fyns Kunstfond, Tårnby Kommune og Greve Gymnasium. Mogens Nørgård er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kunstnersamfundet, Danske Grafikere, Kunstforeningen af 18. november og Corner (1992).

Om kunsten
Mogens Nørgård er som kunstner optaget af mødet mellem kultur og natur. I maleri og grafik videregiver han sine iagttagelser af det nutidige landskab i og omkring storbyen, som han skildrer på en både hverdagslig og samtidig overraskende måde, der får en til at se på dagligdagens omgivelser med andre øjne.

I sit emnevalg slår Mogens Nørgård ofte ned på umiddelbart trivielle udsnit af verden, som han gengiver i et nærmest fotografisk, registrerende formsprog. En vandfyldt viadukt i Greve, en tankstation i forstaden eller en hengemt, irret skulptur placeret i et alment boligkvarter. Som modsvar til motivernes ofte forladte og oversete tilstand skildres de i en afdæmpet palet, gerne op mod en grå himmel. Det fremkalder en sørgmodig skønhed, der bryder distancen i den ellers nøgterne realisme.

Sideløbende med de virkelighedstro værker arbejder Mogens Nørgård med et mere abstrakt og fabulerende spor. Her er penselstrøgene og farvebrugen friere og mere sanselig. Mødet mellem natur og kultur er stadig der underliggende tema, og med udgangspunkt i mere eller mindre genkendelige landskaber maler han poetiske sindbilleder, der udspringer af erindringer om steder og stemninger.

Kilder:
Nørgård, Mogens: Mogens Nørgård. I: Corner 2008, katalog.

Stadshil, Lisbeth: Mogens Nørgård. I: Weilbachs Kunstnerleksikon.

Brittavej 12
2670 Greve
Tlf.: 43 60 10 09
Mobil: 29 80 07 81
mognoergaard@yahoo.dk

Back To Top