skip to Main Content

Merete Hansen

Om kunstneren
Merete Hansen er født i 1940 og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi (1958-63). Hun debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1958 og har udstillet på bl.a. Den frie Udstillingsbygning, Gl. Strand, Kunsthallen Nikolaj, Kastrupgårdsamlingen, Skive Kunstmuseum, Kunstmuseet Brundlund Slot samt på flere danske gallerier.

Merete Hansen har modtaget Georg Jensens Sølvsmedies Kunstnerpris (1959), Carlsons Pris (1962, 1966), Henry Heerups legat (1994) og Anne Marie Telmanyis Legat (2003). Hun er repræsenteret på Skive Kunstmuseum og Kunstmuseet Brundlund Slot, og hun har solgt værker til blandt andet Københavns Kunstforening, Århus Seminarium, Kunstakademiet, Den Kgl. Porcelænsfabrik, Københavns Kommunes Kulturfond og De Danske Spritfabrikker. Desuden har hun udført udsmykningsopgaver for Stevns Rådhus, Stevns Ungdomsskole og Nestlé i Danmark samt udsmykket Mælkegavlen i Nordre Frihavnsgade. Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kunstnersamfundet og Corner (1993).

Om kunsten
Det er de maleriske kvaliteter, der er i højsædet, når Merete Hansen komponerer sine kraftfulde, farverige billeder. Med sit engagement i maleriets evne til at meddele sig på egne præmisser, arbejder hun med emner, hvor det fortællende er nedtonet for at give plads til de formelle udfoldelser, der aldrig helt slipper sin forankring i figurationen.

Helt siden begyndelsen af Merete Hansens kunstneriske virke har portrættet, modelstudiet og opstillingen været de centrale omdrejningspunkter og er med tiden blevet suppleret med ko-kranie samt skibs- og havnemotiver. Inspireret af kubismens idéer om billedopbygning anvender hun de genkendelige motiver som byggesten, der med fri hånd skilles ad, brydes ned og bygges op igen i gennemarbejdede farveplaner og former.

Det er især farveoplevelsen, som er billedets egentlige indhold. Ud af gråtoner og regnbueskalaens farver skaber Merete Hansen både rum og klang, og trods en forkærlighed for palettens mørkere nuancer er billederne langt fra dystre. De befinder sig snarere i skumringstimens halvlys, hvor farvernes fylde og glød bliver mere intense. Så mens motiverne i sig selv oftest er ganske udramatiske, åbenbarer de koloristiske og formmæssige forenklinger det fængslende i selv de mest dagligdags former.

Kilder:
Dybbro, Inge (red.): Merete Hansen. Katalog, 2004.
Grut, Ulla: Merete Hansen. I: Weilbachs Kunstnerleksikon.

Ved Munkevænget 16
4660 Store Heddinge
Tlf.: 56 50 40 77
Mobil: 26 84 84 94

www.meretehansen.dk

Back To Top