skip to Main Content

Knud Odde

  

 

 

Om kunstneren
Knud Odde er født i 1955 og uddannet bibliotekar på Forskningsbibliotekerne (1974-78). Han har yderligere læst litteraturvidenskab på Københavns Universitet (1976-77) og markeret sig som komponist og bassist i bandet Sods/Sort Sol. Som kunstner er han autodidakt og debuterede i 1982 på Charlottenborgs Efterårsudstilling.

Herefter har han udstillet i talrige sammenhænge i ind- og udland, heriblandt på Esbjerg Kunstmuseum, HEART, Kastrupgårdsamlingen, Ystad Konstmuseum, DAC Gallery, New York, Praxis Hagen, Berlin, og på Art Cologne, Køln. Odde har modtaget flere legater og præmieringer fra Statens Kunstfond (1990, 1993, 1995, 2000, 2009) foruden Oluf Hartmanns Mindelegat (1995) og Henry Heerups legat (1995). Hans værker er bl.a. repræsenteret på Trapholt, Vejle Kunstmuseum, Kunstindustrimuseet, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond. Herudover har han lavet udsmykninger til Rødovre Gymnasium samt plakater til Tivoli, DSB og Ringkøbing Jazzfestival for blot at nævne et udvalg. Knud Odde er medlem af Kunstnersamfundet, Billedkunstnernes Forbund og Corner (2009).

Om kunsten
Der lurer en flertydighed i Knud Oddes billeder, men én ting er helt sikkert: man genkender dem på lang afstand. Hvad enten det drejer sig om hans malerier eller grafiske arbejder, er de kendetegnet ved det samme kraftfulde udtryk, der ikke mindst skyldes Oddes særlige vartegn: den fede, sorte konturstreg.

Med sin baggrund som multikunstner henter Knud Odde inspiration fra mange kanter. Med en forkærlighed for det 20. århundredes medievirkelighed, myter og ikoner krydsklipper han forskellige traditioner, tider og genrer, der bindes sammen af en gennemgående fascination af den menneskelige psykes mørkere sider. Som et kulturhistorisk, men også personligt skæbnegalleri er hans billeder fulde af faktiske såvel som fiktive figurer fra filmen, musikken og litteraturens verden.

Som midnatsbørn bevæger Knus Oddes personager sig rundt i dobbelttydige erotiske, spirituelle og melankolske universer, hvor had og afsky er uadskillelige fra kærlighed og lyst. Med den kraftige konturstreg og de enkle kompositioners stramme greb holdes det sanselige spil på køn og krop, blik og begær dog hele tiden i skak. Den ofte kontrastfulde og personlige kolorit giver hans figurer en nærmest teatralsk karakter, der ved første øjekast skjuler den følsomhed og kompleksitet, som ligger lige under overfladen.

Kilder:

Dybbro, Inge (red.): Knud Odde. Katalog, 2002.

Ross, Trine: Kund Oddes Kabinet. Lindhardt og Ringhof, København 2004.

West, Therese: Knud Odde. I: Weilbachs Kunstnerleksikon

Wivel, Henrik: Knud Odde. Dansk Nutidskunst 25. Forlaget Søren Fogtdal, København 1994.

Esromgade 15 vær. 2305
2200 N , København
Email: contact@knudodde.dk
www.knudodde.dk

Back To Top