skip to Main Content

Claus Ørntoft

Om kunstneren
Claus Ørntoft er født i 1959 og uddannet på Det Fynske Kunstakademi (1983-87). Han debuterede på Kunstbygningen Filosofgangen i 1985 og har siden udstillet på bl.a. Kunstnernes Efterårsudstilling, Esbjerg Kunstpavillon, Kunsthallen Brandts, Koldinghus, Vejle Kunstmuseum, KØS, Vendsyssel Kunstmuseum samt på Banegården Åbenrå.

Han har modtaget flere legater og priser, heriblandt Billedhugger Gerhard Hennings Legat (1989, 1996), De Bielkeske Legater (1990), Odense Kommunes Prisbelønning (1994), Ebba Celinders Legat (1996), Silkeborg Kunstnerlegat (2001), Statens Kunstfonds arbejdslegat (2003) og Kaj K. Nørkjærs Mindelegat. Claus Ørntoft har solgt værker til Ny Carlsbergsfondet og Vendsyssel Kunstmuseum. Herudover har han udført talrige udsmykningsopgaver for blandt andre Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Falconbridge Nikkelverk A/S samt for flere kommuner landet over. Claus Ørntoft er medlem af Kunstnersamfundet, Vrå Udstillingen og Corner (1996).

Om kunsten
Som billedhugger tilhører Claus Ørntoft den type kunstner, der har fastholdt et genkendeligt formsprog, tilsat den konkrete sansning af materialer og valg af form. Han arbejder med hård granit, og hans motiver har blandt andet rødder i den nordiske middelalders kraftfulde og enkle billedsprog.

I Claus Ørntofts værker er det som om dyr, mennesker og væsner sprænger sig ud af stenen med en mytisk urkraft og fysisk styrke. Med tilsidesættelsen af det anatomisk korrekte ligger vægten på struktur i materialet og opbygning af modstridende elementer af skrøbelighed og robusthed på én gang voldsomme og indestængte bevægelser. Den gode skulptur vækker en følelse af noget genkendeligt, men ikke på en måde, så det kan siges, at det ligner noget, man før har set.

Claus Ørntoft arbejder ofte i store, monumentale formater, hvor skulpturens uro og flertydighed samles til rå energi. I arbejdet med granittens tyngde, grove overflade og naturlige farvespil omsætter han materialet til en følbar, fysisk bevidstgørelse af verden omkring os. Hans værker er fortrinsvist udført til det offentlige rum, og hver skulptur er gennemført med tanke på både udsmykning og funktion.

Kilder:
Jenvold, Birgit: Claus Ørntoft. I: Weilbachs Kunstnerleksikon.

Stenshede
Hovenvej 52, Mygdal
9800 Hjørring
Tlf.: 98 97 51 55
Mobil: 30 70 51 45
claus@orntoft.dk
www.orntoft.dk
www.orntoft.com

Back To Top