skip to Main Content

Anita Viola Nielsen

Om kunstneren
Anita Viola Nielsen er født i 1958 og er uddannet fra Den Grafiske Højskole, Accademia Belle Arti Perugia i Italien, Glyptotekets Tegneskole, Billedskolen i København og Københavns Universitet (Kunsthistorie).

Anita Viola Nielsen har en lang række udstillinger bag sig, heriblandt på Charlottenborg, Den Frie Udstillingsbygning, Traneudstillingen, Møstings Hus, Ringstedgalleriet, Clausens Kunsthandel, Det Italienske Kulturinstitut i København, Galleri Rebecca Kormind, North Gallery samt i udlandet på ROMA The Road to Contemporary Art i Rom, Galleri Ängeln i Lund samt på Centrum Kultury Zamek i Poznań, Polen. Herudover har hun kurateret flere udstillinger. Anita Viola Nielsen har modtaget legater og stipendier fra bl.a. Statens Kunstfond (2013, 2012, 2009, 2007, 2005), Det Danske Institut i Athen (2013), Det Danske Institut i Rom (2013, 2011, 2008, 2007), San Cataldo (2012, 2006) og Anne Marie Carl-Nielsens Fond (2011). Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund og Corner (2013).

Om kunsten
Der hersker en gådefuld stemning i Anita Viola Nielsens malerier og akvareller. Med en forkærlighed for mennesketomme byrum med øde parker, pladser og huse samt florale mønstre omdanner hun med penslen indtryk fra den fysiske verden til flertydige, drømmeagtige scenarier, hvor ydre og indre sansninger og fornemmelser glider over i hinanden.

Siden slutningen af 1990’erne har Anita Viola Nielsen opdyrket et distinkt stiliseret formsprog, kendetegnet ved organiske former, glaserede flader og intense farver, der spænder over en klar, lysende palet til mørkere, glødende nuancer. Gennem brug af forskellige maleteknikker såsom det hyperrealistiske og ekspressive skaber hun i samme billede vekslende dybdevirkninger, der tilføjer værkerne en collagelignende effekt og udfordrer illusionen om et entydigt perspektivisk rum. Med disse rumlige forskydninger, der kombineres med unaturlige skyggevirkninger og manipulationer af proportioner, fremmaner værkerne surreelle, urovækkende virkelighedslag, der gennemskinner den umiddelbart smukke motivverden.

I tradition med det metafysiske maleri peger Anita Viola Nielsen i sine værker således på sindet og tilværelsens mere uhåndgribelige og mystiske lag, og med afsæt i det, vi reelt kan se og sanse, udforsker hun almenmenneskelige følelser omkring nærvær, tab og ensomhed. For bag verdens umiddelbare skønhed lurer også mørkere dimensioner og fortællinger.

Kilder:
Lisbeth Bonde: Skønhedens skygger, 2005
Jesper Nickelsen: Anita Viola Nielsen, 2013

Vestervang 29 2.th
8000 Århus C

mob. +45 4020 4621
e-mail: anitaviola@live.dk
web-site: www.anitaviola.dk

Back To Top